Behandeling: Blaasspoeling

Een blaasspoeling is een behandeling waarbij een geneesmiddel als vloeistof in de blaas wordt gespoten. Dit geneesmiddel verlicht pijn bij bijvoorbeeld blaasontstekingen, zweren in de blaas of een ontstoken blaas. Het geneesmiddel kan in de blaas direct haar werking doen. In het algemeen zal meerdere keren met een spoeling geneesmiddel moeten worden toegediend (eigenlijk vergelijkbaar met een pillenkuur).

Spoelen met een katheter

Voor deze behandeling neemt u plaats op de onderzoekstafel. Uw onderkleding trekt u uit. Als volledig leeg plassen niet lukt dan zal de verpleegkundige u katheteriseren om uw blaas te laag maken. Hierna dient de verpleegkundige met diezelfde katheter het geneesmiddel toe in de blaas. Vervolgens verwijdert zij direct de katheter. Na inbreng van het medicijn is het belangrijk dat u in ieder geval één uur niet plast of de plas zo lang mogelijk probeert op te houden.

Na één uur, of zolang u het volhoudt, gaat u naar het toilet om te plassen. De spoelvloeistoffen zijn ongevaarlijk en vereisen geen extra maatregelen.

Spoelen met ialuadapter

Een ialuadapter is een medisch hulpmiddel dat het mogelijk maakt om zonder katheterisatie vloeistoffen in de blaas toe te dienen. Alleen de spoelvloeistof komt hiermee in contact met het vaak pijnlijke en beschadigde slijmvliesoppervlak.

Als u uw blaas volledig kan leegplassen kunt u er ook voor kiezen om te spoelen met de Ialuadapter. Voordat de verpleegkundige uw blaas zal spoelen controleert zij de inhoud van uw blaas door middel van een echo. Als de blaas voldoende leeg is start de verpleegkundige de spoeling.

Voor deze behandeling neemt u plaats op de onderzoekstafel, uw onderkleding trekt u uit. De verpleegkundige plaatst de adapter tegen uw urethra. Het geneesmiddel wordt door uw plasbuis naar de blaas gespoeld. Na inbreng van het medicijn is het belangrijk dat u in ieder geval één uur niet plast of de plas zo lang mogelijk probeert op te houden.

Na één uur, of zolang u het volhoudt, gaat u naar het toilet om te plassen. De spoelvloeistoffen zijn volkomen ongevaarlijk en vereisten geen extra maatregelen.

Hoe vaak moet de blaasspoeling worden uitgevoerd?

Voor blaasspoelingen zijn verschillende geneesmiddelen beschikbaar. Uw uroloog bepaalt welk middel bij u gebruikt wordt. Ook bepaalt hij van tevoren hoeveel blaasspoelingen u nodig heeft en hoeveel tijd er zit tussen de spoelingen.

Dit is afhankelijk van de aard van de blaasontsteking en het aantal beschadigde plekken in de blaas. Vooraf kan uw uroloog geen garantie bieden dat de blaasspoelingen bij u op korte of lange termijn succesvol zijn.

Welke werkzame stoffen zitten in de blaasspoelingen?

Uit langdurig onderzoek is komen vast te staan dat de beschermlaag van de blaas (GAG-laag) stoffen zoals hyaluronzuur en chondromitine sulfaat nodig heeft om voldoende bescherming te kunnen bieden. Het is juist bij BPS/IC dat deze stoffen in de beschermlaag ontbreken.

De spoelvloeistoffen die gebruikt worden bevatten daarom hyaluronzuur of chondromitine sulfaat of een combinatie hiervan. Deze stoffen kunnen in de blaaswand doordringen, de beschermlaag herstellen en zodoende de beschermfunctie verbeteren en de symptomen verminderen. Ook pentosan polysulfaat kan dit effect hebben.

Het antibioticum gentamicine is een effectief middel tegen terugkerende blaasspoelingen. Gentamicine is een zeer effectief antibioticum, omdat het bacteriën zeer snel en effectief dood.

Wat kunnen de bijwerkingen zijn van de spoelingen?

Normaal gesproken beperken de bijwerkingen zich tot enige lichte extra klachten aan uw blaas, bijvoorbeeld:

  • Wat meer frequente aandrang om te plassen
  • Wat meer moeite met het ophouden van de plas
  • Een enigszins pijnlijk, branderig gevoel aan de plasbuis
  • Een spoortje bloed in de urine

Indien er andere bijwerkingen zijn, verzoeken wij u uw uroloog hiervan telefonisch op de hoogte te stellen.

Thuis spoelen

Omdat blaasspoelingen vaak meerdere keren gegeven moeten worden is het mogelijk om zelf thuis te spoelen. U hoeft dan niet elke keer naar de kliniek te komen. Uw behandelend arts bespreekt met u of thuis spoelen voor u mogelijk is. Thuis spoelen is zowel met een katheter als met de Ialuadapter mogelijk.

Als het voor u mogelijk is om thuis te spoelen zal de verpleegkundige contact opnemen met de leverancier van het spoelmiddel. Zij zullen een compleet pakket samenstellen en naar u opsturen. U krijgt daarnaast een helder schema dat u dient te volgen bij het spoelen. Mocht u moeite hebben met het spoelen dan kunt u altijd contact opnemen met de kliniek of rechtstreeks met de leverancier. Thuiszorg kan dan langskomen om u te helpen met het thuisspoelen.

Lees verder over:

Drs. Erik Arendsen Uroloog
Auteur: Drs. Erik Arendsen is uroloog en de expert op het gebied van blaaspijnsyndroom en oprichter van Centrum voor Blaaspijnsyndroom
Laatste update: 8 mei 2024
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waardering op ZorgkaartNederland: 9.2

Andros Blaascentrum Bekijk 23 waarderingen

Artsenblog