Onderzoek: Plasdagboek
Een plasdagboek is een goed hulpmiddel om te zien waarom iemand last heeft met plassen, dus bijvoorbeeld bij te vaak moeten plassen, bij moeizaam plassen of wanneer men ’s nachts vaak het bed uit moet om te plassen. Het heeft nog meer nut. Ook bij herhaalde blaasontstekingen nierstenen of urineverlies kan het helpen om een goede behandeling te vinden.
Hoe werkt het onderzoek?
Het plasdagboek is een formulier waarop wordt ingevuld hoe laat en hoeveel men drinkt en hoe laat en hoeveel milliliter (ml) urine per keer wordt geplast. Ook ongewild urineverlies wordt genoteerd. De lijst laat zien hoe vaak men overdag plast, hoe vaak ’s nachts en hoe groot de porties zijn.
Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
U houdt op een lijst gedurende 24 uur bij hoeveel u drinkt en hoeveel u plast. Het gebruik van een maatbeker (1 liter met ml-aanduiding) is hierbij noodzakelijk. U vangt alle urine die u produceert op en leest af hoeveel het is. Dit noteert u op de lijst. Daarna kunt u de urine wegspoelen in het toilet.
Begin ’s morgens met het meten van de eerste plas na het opstaan. Vervolgens wordt elke plas van die dag afgemeten. Ook de plassen van de nacht worden zo gemeten. Sterke aandrang en ongewenst urineverlies kunnen in een aparte kolom worden aangegeven.
Het is het makkelijkste om het plasdagboek bij te houden op een dag dat u thuis bent.
Wat kan de arts zien in het plasdagboek?
Er bestaat een grote variatie in plaspatronen. Ondanks alle verschillen kunnen die allemaal normaal zijn. Het lezen van het plasdagboek kan helpen om plasklachten te verklaren. Bij blaasontstekingen is een plasdagboek zinvol om twee redenen: Het kan een afwijkend plaspatroon opsporen, maar het kan ook laten zien dat de totale urineproductie te laag is. Hierdoor kan gemakkelijk een infectie ontstaan. Dit geldt ook voor mensen met ongewild urineverlies.
Een plasdagboek kan helpen bij het verklaren van dat verlies. Ook bij mensen met nierstenen is het goed om te weten of men voldoende urine per dag maakt. Een gezond lichaam produceert anderhalf tot twee liter urine per 24 uur. U weet alleen precies hoeveel u plast wanneer het goed gemeten wordt.
Lees verder over:
Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.
Andros Blaascentrum Bekijk 23 waarderingen