Behandeling: Botox bij plas- en blaasklachten

Als alle conservatieve behandelingen voor de blaasproblemen niet voldoende werken, kan een Botox behandeling van de blaas een optie zijn. Er worden dan Botox injecties gegeven in de blaaswand. In onze klinieken bieden wij deze behandeling poliklinisch aan.

Om in aanmerking te komen voor een Botox behandeling is het belangrijk dat we van tevoren goed uitzoeken of u geschikt bent voor deze ingreep. Daarom zal er eerst een urodynamisch onderzoek moeten plaatsvinden.

Hoe werkt blaas botox behandeling?

Botox is een stof die spieren deels kan verlammen. Als de spieren van de blaaswand overactief zijn, kan een Botox behandeling ervoor zorgen dat de spieren weer wat rustiger worden. Dat betekent dus dat uw blaas wel gewoon blijft werken en het ophouden van de plas weer beter zal gaan.

Hoe lang werkt de blaas botox?

Een Botox behandeling werkt ongeveer 9 tot 12 maanden en kan veilig meerdere keren herhaald worden.

Hoe gaat de Botox behandeling?

In onze behandelkamer neemt u plaats op de behandelbank. Uw blaas wordt leeggemaakt met een kathetertje. Daarna wordt een verdovende spoeling (lidocaïne) ingebracht om de blaaswand lokaal te verdoven. Voorzichtig brengt de arts een dunne scoop (cystoscoop) in via de plasbuis om blaas eerst mee te inspecteren en daarna te injecteren.

Na het inspecteren van de blaaswand, spuit de arts de botox via een heel dun naaldje via een scoop in de blaaswand. De ingreep duurt ongeveer 25 minuten waarvan het plaatsen van de injecties maar een paar minuten duurt.

Na de blaas botox

Na de ingreep kan u rustig even bijkomen. Wij controleren nog 1 keer of u goed zelfstandig kan leegplassen, en daarna kan u naar huis. De plas kan 1-2 dagen een beetje roze verkleuren door wat bloedverlies. Dat is normaal. Blijft het aanhouden of wordt de urine rood van kleur, dan verzoeken we u direct contact met ons op te nemen.

In enkele gevallen (circa 5%) werkt de Botox beter dan gewenst en lukt het tijdelijk niet meer om zelfstandig te plassen. Dit duurt over het algemeen niet langer dan 3 maanden, waarna de werking van de Botox meestal afdoende is verminderd om weer zelfstandig te kunnen plassen.

Indien u door de Botox behandeling tijdelijk niet goed meer kan leegplassen, kan het zijn dat u gedurende deze periode meer risico hebt op het krijgen van een blaasontsteking. Hierin zal u dan uiteraard worden begeleid.

Voor mensen die plasproblemen hebben of niet goed leeg kunnen plassen is een Botox behandeling daarom vaak een minder goede behandeling. Dit komt omdat dan het risico groter is dat u tijdelijk niet meer goed zelfstandig kan plassen.

Merkt u na de ingreep klachten dat u

  • u niet meer goed kan plassen of
  • u een blaasontsteking heeft.

Neem dan direct contact op met ons. Indien gewenst kan u voor de Botox behandeling een afspraak krijgen met onze continentieverpleegkundige om voorlichting te krijgen over zelfkatheterisatie.

Lees verder over:

Dr. Dick Janssen Arts
Auteur: Dr. Dick Janssen is arts bij Andros en doet wetenschappelijk naar blaaspijnsyndroom, overactieve blaas en urodynamica bij Radboudumc.
Laatste update: 16 augustus 2021
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waardering op ZorgkaartNederland: 9.2

Andros Blaascentrum Bekijk 23 waarderingen

Artsenblog