Urodynamisch onderzoek (UDO)
In sommige gevallen is een urodynamisch onderzoek (UDO) nodig om meer inzicht te krijgen in de plas en opslagproblemen van de blaas. Als dit aanvullende onderzoek nodig is, wordt hier een vervolg afspraak voor gemaakt.
Waarom een urodynamisch onderzoek?
Tijdens een urodynamisch onderzoek bekijken we hoe uw blaas en de afsluiting van de blaas werken. Het doel van het urodynamisch onderzoek is door middel van drukmetingen na te gaan wat de oorzaak is van uw plasklachten.
Hoe gaat een urodynamisch onderzoek?
Voor het onderzoek neemt u plaatst op een speciale stoel met beensteunen. Uw onderkleding trekt u voor dit onderzoek uit. De verpleegkundige verdoofd de plasbuis en brengt hierna een dun drukmeetslangetje in. Het inbrengen van het slangetje gaat via de plasbuis en kan wat vervelend aanvoelen. Vervolgens brengt de verpleegkundige een drukmeetslangetje in uw endeldarm, via de anus in. Ook dit kan vervelend aanvoelen. De slangetjes worden met pleisters aan de huid vastgeplakt. Met een aantal plakelektroden rondom uw anus wordt de activiteit rondom uw bekkenbodemspieren gemeten.
Via het slangetje in uw blaas vullen we de blaas langzaam met steriel zoutwater. We zullen u vragen af en toe te hoesten of te persen. Als de blaas vol zit kunt u gewoon plassen (dit kan langs het slangetje).
Hoe lang duurt een urodynamisch onderzoek?
Een urodynamisch onderzoek duurt ongeveer een uur en deze onderzoeken worden alleen in samenspraak met u gepland.
Risico’s van het onderzoek
Een urodynamisch onderzoek is een veilige procedure. Het inbrengen van de kathetertjes kan wat discomfort veroorzaken en dit doen wij zeer voorzichtig. Heeft u in het verleden problemen gehad met het inbrengen van een katheter? Laat het ons dan van tevoren weten.
Na het onderzoek
U kunt enkele dagen na het onderzoek last hebben van een pijnlijk of branderig gevoel tijdens en na het plassen. Tevens kan een verhoogde plasdrang aanwezig zijn. Dit komt omdat de plasbuis geïrriteerd kan raken door de slangetjes. Dit is niet verontrustend. In enkele gevallen treedt er wat bloedverlies op. Ook kan er in enkele gevallen een blaasontsteking optreden. Het is daarom raadzaam om na het onderzoek extra water te drinken.
Lees verder over:
Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.
Andros Blaascentrum Bekijk 23 waarderingen