Dr. Dick Janssen in Margriet over chronische blaasontstekingen

Dr. Dick Janssen in de Margriet over chronische blaasontstekingen. Lees het artikel.

Pijn bij het plassen en voortdurend aandrang om te plassen zijn symptomen van een blaasontsteking. Meestal gaan de klachten binnen één week vanzelf over. Heb je vaker klachten? Dan kan het zijn dat je een chronische blaasontsteking hebt. Van de symptomen tot het voorkomen: dit wil je erover weten.

Wanneer spreek je van een chronische blaasontsteking? Dick Janssen, urologisch arts en wetenschappelijk onderzoeker aan het Radboudumc, vertelde eerder aan Margriet dat je kunt spreken van een chronische blaasontsteking als je meer dan drie keer per jaar een blaasontsteking krijgt. “Recidiverende blaasontstekingen hebben een enorme impact. Patiënten zijn echt bang voor de volgende ontsteking.”

Door de chronische pijnprikkel kan je blaas overgevoelig worden, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. “Je bekkenbodem kan gaan verkrampen, waardoor leegplassen nog moeilijker wordt. Ik zie vrouwen die voortdurend bezig zijn met hun overprikkelde blaas, waardoor ze continu op het toilet zitten: 25 keer per dag is geen uitzondering. Dat werkt sociaal isolerend.”

Bij een chronische blaasontsteking kunnen verschillende oorzaken een rol spelen. Volgens het Andros Blaascentrum wordt er naar een aantal factoren gekeken om de oorzaak van een chronische blaasontsteking te achterhalen. Ook wordt er onderzocht of iemand goed kan plassen en uitplassen. Als het plassen moeizaam gaat, kan er urine achterblijven in de blaas. Hierdoor kunnen bacteriën ontstaan in de blaas waarna een blaasontsteking in veel gevallen volgt. Tevens wordt gekeken of eventueel het plasgedrag of de levensstijl aangepast moet worden.

Soms kan er een blaasontsteking ontstaan, terwijl er geen bacteriën aanwezig zijn. De blaas is dan beschadigd door het slijmvlies dat constant ontstoken is. Hier wordt tijdens het onderzoek dan ook altijd naar gekeken, aldus Laurentiuziekenhuis Roermond.

Oorzaken

Los van de hierboven genoemde oorzaken kunnen er nog meer oorzaken een rol spelen.

Obstructieve aandoeningen

Bij deze aandoening wordt de plasbuis deels geblokkeerd. De spieren in de blaas moeten daardoor harder werken om volledig uit te plassen. Bij vrouwen kan de plasbuis geblokkeerd worden door een verzakking. Meer lezen over een verzakking van de baarmoeder of blaas? Lees dan dit artikel: Zo herken je een verzakking van de baarmoeder, blaas of darmen. Naast een verzakking kan een overactieve bekkenbodem of een onderliggende neurologische aandoening ook de oorzaak zijn, waardoor de plasbuis wordt geblokkeerd.

Zwakke blaas

De naam zegt het eigenlijk al, maar bij deze aandoening zijn de spieren in de blaas verzwakt waardoor uitplassen moeizamer gaat. Verstoord plasgedrag, obstructieve aandoeningen of een onderliggende neurologische aandoening kunnen triggers zijn voor het ontwikkelen van een zwakke blaas.

De overgang

Na de overgang is de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam gedaald. Volgens Isala heeft oestrogeen invloed op veel functies in het lichaam. Onder andere op hart- en bloedvaten, botten, borsten en ook de urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens en na de overgang veel. Vaker last hebben van blaasontstekingen is een van de gevolgen. Gynaecoloog Dr. Magda Armeanu legt op de website van het Andros Blaascentrum uit dat de daling van oestrogeen in het lichaam gevolgen heeft op het slijmvlies van de vagina, plasbuis en het blaasslijmvlies. Het blaasslijmvlies is de binnenste laag van de blaas.

Aangeboren afwijkingen van de urinewegen: Hierbij kun je denken aan een reflux, het terugstromen van urine vanuit de blaas naar de nieren, een dubbelsysteem, een nier met twee urinewegen, en urethraklepjes, klepjes in de plasbuis bij jongetjes.

Symptomen chronische blaasontsteking

Het belangrijkste symptoom van een chronische blaasontsteking is dat deze vaker terugkomt. Verder zijn de symptomen gelijk aan de symptomen van een gewone blaasontsteking. Eén van de eerste symptomen van een opkomende blaasontsteking is meestal een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen. Ook een constante, vage pijn in je onderbuik of onderrug kan veroorzaakt worden door een beginnende ontsteking in je blaas.

Behandeling

Net zoals bij een gewone blaasontsteking is het mogelijk om een chronische blaasontsteking te behandelen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, aldus IJsselland ziekenhuis.

  • Bekkenfysiotherapie.
  • Leefstijl advies.
  • Medicijnen.
  • Blaasspoelingen om het slijmvlies van de blaas te herstellen.
  • Zelfkathererisatie.
  • Hormoonbehandeling.
  • Operatie: dit gebeurt soms wanneer er sprake is van een verzakking en een operatie ervoor kan zorgen dat de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Lees 5 veelgestelde vragen over blaasontsteking

Lees alles over de behandeling van blaasontstekingen

Andros Blaascentrum logo
Laatste update: 28 juli 2023

Neem contact met ons op