Helpt een condoom tegen blaasontsteking door seks?
‘Helpt een condoom tegen blaasontsteking door seks?’ vroeg Womens Health aan onze uroloog Erik Arendsen. ‘Nee, met een condoom voorkom je geen blaasontsteking die ontstaat door seks’, vertelt de uroloog. Lees het hele artikel.
Vrouwen hebben (pijnlijk genoeg) vaak last van een blaasontsteking. Maar liefst de helft van de vrouwen krijgt ooit in haar leven een blaasontsteking. Regelmatig ontstaat zo’n ontsteking na de seks. Het advies is dan ook om na een vrijpartij naar de wc te gaan, zodat je de verdwaalde sperma (en andere bacteriën) kunt uitplassen. Op die manier kun je een blaasontsteking voorkomen. Maar klopt dat wel? En hoe zit het dan na seks met een condoom? We vragen het aan uroloog Erik Arendsen van het Andros Blaascentrum.
Waarom krijg je een blaasontsteking van seks?
Een blaasontsteking is een ontsteking van de binnenkant van de blaas, die wordt veroorzaakt door bacteriën. Tijdens het vrijen komt de vagina (en soms ook de blaas) in aanraking met de penis. Er worden dan bacteriën overgedragen die in de urineweg van de vrouw terecht kunnen komen. De boosdoener is dan vooral de bacterie E Coli.
Plas direct na seks
Wanneer deze bacterie in je urineweg komt, hecht de bacterie zich aan de blaaswand en kan deze gaan ontsteken. Vrouwen hebben hier meer kans op, omdat hun plasbuis korter is en deze dichter bij de anus ligt. Door direct na de seks te plassen, zelfs als je geen aandrang voelt, kan je een ontsteking voorkomen. Zo plas je namelijk de mogelijk schadelijke bacteriën uit.
Klachten bij blaasontsteking vrouw
Je hebt het vaak wel door als je een blaasontsteking hebt, aangezien je dan vervelende klachten ervaart. De belangrijkste symptomen van een blaasontsteking zijn:
- Vaak en kleine beetjes plassen
- Pijn met plassen
- Vaak troebele en sterk geurende urine
- Soms ook bloed bij de urine
- Lichte temperatuurverhoging
- Pijn in de onderbuik en zij
Kan je een blaasontsteking voorkomen met een condoom?
Kun je ook een blaasontsteking krijgen als vrijt mét een condoom? Ja, een blaasontsteking kan ook ontstaan mét condoom, zegt Arendsen. ‘Wanneer de penis, met of zonder condoom, tijdens de seks tegen de blaasbodem van de vrouw komt, kan er een irritatie of ontsteking van de blaaswand ontstaan’, legt hij uit. Ook dit kan uiteindelijk een blaasontsteking veroorzaken.
Een condoom is dus niet de manier om een blaasontsteking door seks te voorkomen. Want naast het raken van de blaasbodem kunnen slechte hygiëne, nierstenen, niet volledig uitplassen en diabetes ook een blaasontsteking veroorzaken.
Voor én na de seks plassen is áltijd een goed idee
Hoe dan ook: voor én na de seks plassen is áltijd een goed idee. Arendsen: ‘Wat je verder kan doen om een blaasontsteking te voorkomen, is cranberry capsules nemen. Of ga voor d-mannose, dat is nog krachtiger. Beide capsules zijn zonder recept te krijgen.’ Heb je regelmatig een blaasontsteking? Ga dan langs je huisarts of uroloog voor advies. ‘Het kan dan verstandig zijn om na seksueel contact en de volgende ochtend een antibioticum slikken.’
Heb je een nieuwe partner?
Weet dat je dan tijdens het vrijen meer kans hebt op blaasontsteking. Je lichaam is nog niet gewend aan je nieuwe partner. Bovendien bestaat er een kans dat jullie vaker én intiemere of heftigere seks hebben, wat de kans ook verhoogt.
Sowieso kan de kans op een blaasontsteking per (seks)partner verschillend zijn. ‘De grootte van de penis of de diepte van de penetratie heeft hier invloed op. Dat is ook waarom sommige vrouwen jarenlang nergens last van hebben, maar bij een nieuwe partner ineens wel last hebben van een ontsteking van de blaas.’
Lees 5 veelgestelde vragen over blaasontsteking
Lees alles over de behandeling van blaasontstekingen
Bron: Womans Health