Seks bij blaasontstekingen en blaaspijnsyndroom
Als je langdurig last hebt van je blaas, zoals bij blaaspijnsyndroom of terugkerende blaasontstekingen, raakt de hele onderbuik uit balans en vaak ook je seksleven. Dr. Magda Armeanu, gynaecoloog en seksuoloog bij Andros Blaascentrum, vertelt hoe je het vrijen toch leuk houdt. Dr. Dick Janssen en Carel Jan van der Heide lichten seksuele problemen toe vanuit de urologie en bekkenfysiotherapie.
Pijn bij het vrijen
‘Door pijn maar ook door vermoeidheid kunnen vrouwen seks gaan vermijden’, vertelt Armeanu. ‘Vrouwen met blaasproblemen voelen zich vaak geremd. Omdat het “daar” allemaal al niet lekker zit, kunnen ze zich moeilijker ontspannen. En als je je niet kan ontspannen, kan je én niet genieten van seks, én kan dat zelfs fysiek invloed hebben, dus juist pijn bij het vrijen veroorzaken of verergeren.’
Seks en de blaas
Dr. Dick Janssen beaamt dit vanuit zijn urologische achtergrond. ‘In onze klinieken zien we veel patiënten die door blaasontstekingen of blaas- en bekkenpijn bang zijn geworden voor seks. Als seks pijn doet of er regelmatig blaasontstekingen ontstaan na seks dan krijgt seks een negatieve associatie en ontstaat angst. Dat moet je bespreekbaar maken.’
Seks en de bekkenbodem
Ook bekkenfysiotherapeut Carel Jan van der Heide ervaart dagelijks hoe sterk de invloed van het een is op het ander in ons lichaam. ‘Als we pijn krijgen, dan proberen we dat te beheersen door zo min mogelijk te bewegen, door te beschermen. Dat gebeurt ook als je pijn aan je blaas ervaart, dan zet je de bekkenbodem vast zodat de pijnplek zo min mogelijk beweegt: dat is een gespannen bekkenbodem.’
‘Na verloop van tijd ontstaan er meer problemen door deze bewegingsangst die immers normaal en gezond bewegen tegenhoudt. Deze secundaire klachten kunnen de primaire pijn in stand houden: dan is de cirkel rond. Bekkenfysiotherapie in samenwerking met de uroloog en gynaecoloog zorgt voor een normaal functionerende bekkenbodem die weer bijdraagt aan het herstel van de blaas en het seksleven niet meer dwarsboomt.’
Minder seks geeft minder zin
Vrijen is een ingewikkeld mechanisme. Als je steeds minder seks hebt, krijg je ook steeds minder zin in seks. Zeker als het de laatste keer niet fijn was, dan blijft die laatste ervaring toch in je hoofd. Dus probeer het weer leuk te maken. Als het fijn was en je er plezier in had, is de kans groter dat je er een volgende keer ook weer zin in krijgt.
Zin in seks terugkrijgen
Als je geen zin hebt in seks en je of jullie daar geen last van hebben is het geen probleem. Maar wat als je er wel wat aan wil doen? ‘Zin in seks kan je terug krijgen, maar dat moet je wel opbouwen. Onder vrijen verstaan de meeste mensen “het naar binnengaan, de penetratie”. Maar vrijen is veel meer dan dat. Het gaat niet om de penetratie en de prestatie van klaarkomen, het gaat om het genieten!’ legt Armeanu uit.
‘Je moet het samen doen, de tijd ervoor nemen en echte aandacht hebben voor elkaar. Zodat je je weer met elkaar verbonden gaat voelen. Het gaat vooral om intimiteit, zoenen, aanraken, masseren, strelen, knuffelen. Doe niets wat niet fijn voelt en bouw het rustig op. En vooral nooit penetreren als het pijn doet. Pijn tijdens het vrijen is nooit goed.’
Komen de problemen met seks door blaasklachten of de overgang?
Omdat blaasklachten vaak ontstaan of erger worden tijdens de overgang, merkt dr. Armeanu ook regelmatig dat vrouwen hun problemen met vrijen volledig aan de blaasklachten toeschrijven terwijl de overgang de eigenlijke boosdoener is. Door de overgang ontstaat er vaginale droogheid, is er vaak minder zin in seks en duurt het veel langer om opgewonden te raken. Als er tevens sprake is van blaaspijn en/of blaasontstekingen, dan ontstaat er een vicieuze cirkel van droogheid, pijn, angst dat het pijn gaat doen en vervolgens vermijdingsgedrag.
Andere lichamelijke oorzaken uitsluiten of behandelen
Als gynaecoloog controleert dr. Armeanu of er geen sprake is van verzakking, of een huidaandoening zoals bijvoorbeeld lichen sclerosus. Soms is er een vaginaal probleem. Ook bekijkt ze in hoeverre hormoonveranderingen door de overgang meespelen.
Samen met de bekkenfysiotherapeut onderzoekt ze of er sprake is van bekkenbodem hypertonie, dat zijn gespannen bekkenbodem spieren die niet goed meer kunnen ontspannen. Ook hier is altijd de vraag van kip en ei: was er eerst een al langer bestaande gespannen bekkenbodem en daarna pijn en droogheid, of eerst droogheid en pijn en vervolgens de gespannen bekkenbodem?
Multidisciplinaire aanpak blaasproblemen en seks
Omdat het blaascentrum multidisciplinair werkt, kunnen de uroloog, de bekkenfysiotherapeut en de gynaecoloog/ seksuoloog de complexe problemen samen behandelen en wordt hun zorg op elkaar afgestemd.
Krijg je blaasontstekingen na seks? Bespreek dan met de uroloog wat de mogelijkheden zijn om de blaasontsteking te voorkomen. We behandelen dit vaak met een antibiotica tablet tijdens of na het vrijen en met leefstijladviezen zoals goed uitplassen na de seks.
Een strakke bekkenbodem helpt niet mee bij het ontspannen van het onderlichaam. Daardoor kun je zowel pijn bij vrijen krijgen als vaak blaasontstekingen. De bekkenfysiotherapeut kan de bekkenbodem problemen behandelen.
Na de overgang kun je door het hormoontekort sneller een blaasontsteking krijgen. De gynaecoloog kan het hormoontekort in de vagina, de plasbuis en de blaas meestal goed behandelen met lokale hormoonpreparaten.
Soms is ook een psycholoog nodig want traumatische ervaringen en algemene angstproblematiek kunnen een oorzaak zijn. Sommige medicijnen hebben als bijwerking een verminderde zin in seks en een moeizame opwinding. Dit komt vaak voor bij geneesmiddelen tegen depressie en psychose.
Lees verder over blaasontstekingen bij vrouwen of blaaspijnsyndroom
Lees verder over ‘geen zin meer in seks’ op de website van Rutgers