Terugkerende blaasontstekingen, nu ook behandeling met gentamicine blaasspoelingen
Terugkerende blaasontstekingen geven veel klachten zoals pijn in de blaas, pijn bij het plassen en zeer vaak naar het toilet moeten. De laatste jaren worden de artsen van Andros Blaascentrum en Andros Clinics toenemend geconfronteerd met patiënten met terugkerende blaasontstekingen die toenemend resistent worden voor antibiotica. Uit recent onderzoek blijken gentamicine blaasspoelingen een effectief middel voor de behandeling van deze moeilijk behandelbare urineweginfecties. In onze klinieken zijn we inmiddels gestart met deze gentamicine blaasspoelingen.
Bij blaaspijnsyndroom
Ook onze patiënten met blaaspijnsyndroom / interstitiële cystitis (BPS/IC) hebben een verhoogd risico op het krijgen van een bacteriële blaasontsteking, omdat hun blaasslijmvlies kwetsbaarder is door hun aandoening.
Antibiotica resistentie
Antibiotica resistentie is een toenemend wereldwijd probleem. Helaas zijn terugkerende urineweginfecties hier onderdeel van. Deze toenemende resistentie betekent dat het steeds lastiger wordt voor de arts om een goed werkend antibiotica te vinden om onze patiënten te helpen.
Antibiotica waar mogelijk beperken
Waar we kunnen, proberen we bij Andros het gebruik van antibiotica zo veel mogelijk te beperken. We proberen zo goed mogelijk alle risicofactoren voor het krijgen van een blaasontsteking te minimaliseren. Ook bieden wij al geruime tijd GAG blaasspoelingen aan die de blaaswand versterken en weerbaarder maken om weefselinvasie van bacteriën te voorkomen. Zo helpen we de natuurlijke afweer zonder antibiotica te gebruiken.
Onderzoek waaraan ook het Radboudumc in Nijmegen aan heeft meegewerkt heeft ervoor gezorgd dat deze GAG blaasspoelingen nu ook zijn opgenomen in de Nederlandse richtlijn voor urineweginfecties van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU). Ik ben erg tevreden dat ik hier mijn steentje aan bij heb kunnen dragen. Maar er wordt en kan meer worden gedaan.
Antibioticum gentamicine bij terugkerende blaasontstekingen
Onderzoek in onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum heeft aangetoond dat we het oude en weinig gebruikte antibioticum gentamicine als blaasspoeling veilig kunnen inzetten om hoog risico patiënten met terugkerende bacteriële urineweginfecties te behandelen (Stalenhoef et al. 2018). De blaasspoeling wordt ingebracht via een katheter of via een katheter vervangende adapter.
Gentamicine is een zeer effectief antibioticum, omdat het bacteriën zeer snel en effectief dood (bacteriolyse). Daarom wordt het vaak gegeven aan mensen die een acute bloedvergiftiging hebben (sepsis). Waarom gentamicine niet veel vaker wordt toegepast komt omdat het nierschade kan geven en ons gehoor- en evenwichtsorgaan kan aantasten. Hiervan is echter alleen sprake wanneer gentamicine in de bloedstroom wordt opgenomen.
Voordelen van blaasspoeling
Door nu juist dit antibioticum via een blaasspoeling te geven creëren we een aantal voordelen: Ten eerste komt het effectieve antibioticum in een hoge concentratie op de plek waar de infectie is.
Ten tweede wordt de gentamicine op deze manier vrijwel niet in de bloedstroom opgenomen, waardoor er nauwelijks-geen nier- of gehoorschade optreedt. In diverse studies is het veilig gebleken bij kinderen en bij patiënten die operatief een blaasvergroting met stuk darmweefsel hebben gehad (Pietropaolo et al. 2018).
Een derde voordeel is dat gentamicine goed gecombineerd kan worden met andere antibiotica voor een maximaal bacterie dodend effect.
Gentamicine blaasspoelingen in onze klinieken
Bij Andros geven we deze gentamicine blaasspoelingen poliklinisch. In overleg kan er ook bekeken worden hoe het via ons in de thuissituatie georganiseerd kan worden.