Is roken slecht voor de blaas?
‘Ja, roken is slecht voor de blaas’, vertelt uroloog Erik Arendsen. Roken is sowieso slecht voor alles, maar de blaas heeft er extra veel last van omdat de blaaswand kan worden aangetast door schadelijke afvalstoffen in de urine. Bij ongeveer de helft van het aantal mensen die blaaskanker krijgt, is dit door roken veroorzaakt.
Afvalstoffen via nieren in de urine
De aromatische amines en de polycyclische koolwaterstoffen, die in tabaksrook zitten en kankerverwekkend zijn, worden in het lichaam opgenomen. In bloed zitten de afvalstoffen die uit het lichaam verwijderd moeten worden. Dit gebeurt in de nier waar deze stoffen uit het bloed worden gefiltreerd en als urine worden afgevoerd. Dit systeem heet het kelken-bekkensysteem van de nier.
Urine lang in blaas
Via de nieren komt dus een hoge concentratie van deze stoffen in de urine terecht. De urine verzamelt zich in de blaas en wordt maar eens in de paar uur uitgeplast. De kankerverwekkende stoffen hebben dus alle gelegenheid om op de blaaswand in te werken. Blaastumoren zijn tumoren die uitgaan van het weefsel dat de binnenbekleding van de blaas vormt, dat wordt ook blaasslijmvlies of urotheel genoemd.
Blaaskanker in cijfers
In 2020 kregen 3129 mensen blaaskanker: 2393 mannen en 766 vrouwen. Blaaskanker komt het meest voor in de leeftijdsgroep van 55 tot 90 jaar. In 2019 stierven 1271 mensen aan de gevolgen van blaaskanker.
Dat meer mannen blaaskanker krijgen dan vrouwen, kan verklaard worden doordat er meer mannen dan vrouwen roken. Sinds de tachtiger jaren neemt het roken onder vrouwen toe en zien wij ook een toename van het aantal vrouwen met blaaskanker, terwijl er bij mannen juist een lichte afname te zien is.
Roken en blaaspijn
Alhoewel stoppen met roken natuurlijk altijd aan te raden is, ziet uroloog Arendsen niet direct een verbetering ten aanzien van blaaspijn als patiënten stoppen met roken.
Blaaskanker en blaaspijnsyndroom
Over blaaskanker in relatie tot blaaspijnsyndroom licht Arendsen toe: ‘Door het blaaspijnsyndroom wordt de blaas niet vatbaarder voor blaaskanker. Het omgekeerde is wel het geval. Bij blaaskanker wordt een blaas behandeld met blaasspoelingen van cytostatica en soms ook geopereerd. We zien dat bij blaaskanker patiënten na deze behandelingen het blaaspijnsyndroom kan ontstaan.’