Wereldwijde consensus over hormoonbehandeling overgangsklachten
Het tijdschrift Climacteric publiceerde in juni 2016 de vernieuwde wereldwijde consensus over hormoonbehandeling (oestrogeen bevattende geneesmiddelen) tijdens de overgang. Hormoontherapie wordt wereldwijd aanbevolen voor de behandeling van overgangsklachten.
Er is wetenschappelijk bewezen dat hormoontherapie tijden de overgang diverse klachten verhelpt: opvliegers, slaapstoornissen, stemmingswisselingen, depressiviteit en angst, spier –en gewrichtsklachten, vaginale droogheid en seksuele problemen. Tevens kan de hormoontherapie botontkalking, hartinfarcten en dementie voorkomen wanneer de hormoontherapie voor 60 jaar of de eerste 10 jaar na de overgang wordt begonnen.
De baten zijn groter dan de risico’s voor de vrouwen die met de hormoontherapie starten onder de 60 jaar of in de eerste 10 jaar na de menopauze. Het risico op borstkanker door hormoontherapie is zeldzaam. Dit risico komt overeen met het risico dat vrouwen hebben als zij roken of matig alcohol drinken of overgewicht hebben of weinig bewegen. Het risico op borstkanker is voor vrouwen in de leeftijd van 50 tot 60 jaar minder dan 1 per 1000 vrouwen die een jaar lang hormoontherapie gebruiken.
Elke vrouw zal individueel een afweging maken samen met haar gynaecoloog of zij hormoontherapie wil en mag gebruiken, afhankelijk van haar klachten en risico’s. Naast voorlichting over hormoontherapie is voorlichting over een gezonde levensstijl in de overgang onontbeerlijk: stoppen met roken, alcohol gebruik verminderen, veel bewegen en gezond eten.
Door dr. Magda Armeanu, gynaecoloog