ADHD en overgang, de invloed van hormonen op vrouwen met ADHD
ADHD bij vrouwen
De diagnose ADHD wordt bij meisjes tijdens de jeugd vaak gemist omdat deze meisjes, anders dan de jongens, minder overactiviteit vertonen in hun gedrag. Deze meisjes zijn dromerig, letten slecht op en presteren vaak slecht op school. Vaak wordt de diagnose ADHD pas gesteld op 30-40 jarige leeftijd, wanneer deze vrouwen met de combinatie werk en gezin moeten multitasken en goed organiseren.
ADHD tijdens de overgang
ADHD komt ongeveer bij 4% van de volwassen vrouwen voor. Deze vrouwen slapen vaak als gevolg van hun ziekte slecht en kunnen zich overdag vaak slecht concentreren. Tijdens de overgang zullen de slaapstoornissen en de concentratieproblemen alleen maar toenemen doordat de oestrogeen spiegel daalt. Op deze leeftijd is er vaak ook sprake van bijkomende ziektes, zoals depressie, premenstrueel syndroom, al of niet in combinatie met beginnende overgangsklachten. Soms is het lastig te weten of de vergeetachtigheid, de slaap- en stemmingsstoornissen puur door de ADHD worden veroorzaakt, door de overbelasting tijdens deze levensfase of door de daling van de oestrogeenspiegels vanaf begin 40. De daling van de oestrogeenspiegels veroorzaakt veranderingen in de neurotransmitters in de hersenen, met als gevolg depressiviteit en veranderingen in het denken, de cognitie.
Premenstrueel syndroom (PMS)
Veel vrouwen, ook zonder ADHD, zijn gevoelig voor de hormoonschommelingen tijdens de menstruele cyclus en in het kraambed. De meesten van deze vrouwen hebben last van premenstrueel syndroom. Vrouwen met PMS vertellen dat zij zich het beste voelden tijdens de zwangerschap. Tijdens de overgang reageren vrouwen met premenstrueel syndroom vaak goed op de oestrogeentherapie.
Juiste behandeling
Het is belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld om de juiste behandeling te kunnen geven. De vrouwen met ADHD zijn gebaat bij een multidisciplinaire behandeling tijdens de overgang. Hierbij denken wij aan een combinatie van psychiatrische medicamenteuze behandeling specifiek met ADHD medicatie enerzijds, hormonale therapie met oestradiol door de gynaecoloog anderzijds, met daarnaast coaching en leefstijl adviezen. Gezond eten, bewegen, regelmatig leven, stoppen met roken en alcohol zijn essentieel naast de medicamenteuze behandeling. Uw huisarts en uw gynaecoloog kunnen daarin adviseren.