Gebitsklachten door de overgang

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
30 juli 2015

Het is mogelijk dat gebitsklachten door de overgang ontstaan. Door oestrogeen daling in de overgang worden diverse overgangsklachten veroorzaakt. De meeste vrouwen zoeken hulp omdat zij last hebben van opvliegers, slecht slapen, hoofdpijn en vaginale droogheid. Vaak weten vrouwen niet dat de lage oestrogeen spiegel ook een droge mond veroorzaakt. Daarnaast lopen vrouwen in de overgang een verhoogd risico op botontkalking (osteoporose).

Droge mond en botontkalking in de kaak

Door de combinatie van een droge mond en botontkalking in de kaak, lopen vrouwen in de overgang en op oudere leeftijd meer risico op problemen met het gebit. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan om tandverlies en gebitsproblemen op oudere leeftijd te voorkomen.

Meer problemen bij botontkalking (osteoporose)

Op 26 juli 2015 werden in het tijdschrift Maturitas de resultaten van een groot onderzoek uit Korea gepubliceerd over tandverlies en botontkalking bij mannen en vrouwen boven de 50 jaar. De aanwezigheid van botontkalking werd met behulp van DEXA botdichtheidsmeting bij 3364 mannen en 3951 postmenopauzale vrouwen onderzocht. Er werd een significant verband aangetoond: postmenopauzale vrouwen met botontkalking hadden vaker meer tanden verloren, dan vrouwen zonder botontkalking.

Ook bij de ouder wordende mannen wordt een significant verband gezien tussen de aanwezigheid van osteoporose en tandverlies, zoals aangetoond in een onderzoek uit Korea, gepubliceerd in december 2014 in Journal of Clinical Periodontology.

In een onderzoek uit Japan gepubliceerd in juli 2012 werd ook een verband gezien tussen de afnemende botdichtheid en het toenemende tandverlies bij 404 postmenopauzale vrouwen die gedurende 5 jaar werden vervolgd.

Toenemende cytokines

De wetenschappers verklaren het risico op tandverlies in de postmenopauze als volgt. Naast de botontkalking spelen bepaalde stofjes een rol, cytokines, die een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken. De toenemende cytokines veroorzaken in de overgang ook een ontsteking in de mond, periodontitis, waardoor het verlies van tanden versneld kan worden.

Hormoontherapie beschermt

Behandeling van overgangsklachten met hormoontherapie beschermt zowel tegen botontkalking als tegen het verlies van de tanden en tegen de ontstekingsreactie met cytokines. Het beschermende effect van hormoontherapie tegen tandverlies is al langer bekend. Het werd o.a. beschreven in een onderzoek gepubliceerd in 1997 in het tijdschrift The American Journal of Medicine. Dit is een voordeel van de hormoontherapie. De niet hormonale middelen tegen overgangsklachten bieden dit voordeel niet.

Extra goede mondhygiëne is van belang

Aangezien de meeste vrouwen hormoontherapie slechts gedurende een paar jaar rond de menopauze gebruiken, geeft dit onvoldoende bescherming op de lange termijn tegen botontkalking en problemen met het gebit op oudere leeftijd. Daarom is het van belang om dagelijks voor een extra goede mondhygiëne te zorgen in de overgang en op oudere leeftijd. Bovendien is de dagelijkse inname van voldoende calcium en vitamine D als voeding supplement belangrijk om botontkalking en gebitsproblemen te voorkomen.

Lees verder over de gynaecoloog en blaasproblemen

 

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
Auteur: Dr. Magda Armeanu is gynaecoloog van het multidisciplinaire blaasteam.
Laatste update: 30 juli 2015

Neem contact met ons op