Menstruatieklachten bij bloedverdunners goed behandelbaar

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
17 september 2015
Menstruatieklachten bij vrouwen die bloedverdunners gebruiken zijn goed te behandelen. Door een verslechterde leefstijl nemen overgewicht, diabetes en hart- en vaatziektes toe bij vrouwen in de overgang. Veel vrouwen moeten uit voorzorg continu bloedverdunners blijven gebruiken wegens hartklachten, boezemfibrilleren of na een doorgemaakt hartinfarct of herseninfarct.
Vaak wordt in de bijsluiter gewaarschuwd voor de nadelen: sneller ontstaan van bloeduitstortingen en blauwe plekken, wondjes die langer nabloeden en maag- of darmbloedingen. De meeste vrouwen weten niet dat ook de menstruaties heviger worden en dat deze menstruatieklachten goed te behandelen zijn.

Bloedverdunners

In Nederland worden 3 groepen bloedverdunners voorgeschreven:

  • bloedplaatjesremmers (trombocytenaggregatieremmers) zoals aspirine, clopidogrel.
  • stollingsremmers of orale anticoagulantia, die de werking van vitamine K remmen, dat een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. Zij worden ook Vitamine K-antagonisten genoemd (VKA).
  • directe of nieuwe orale stollingsremmers of anticoagulantia (DOAC of NOAC): dabigatran, rivaroxaban, apixaban.

Hevigere menstruatie in overgang

In het tijdschrift Maturitas wordt in september 2015 een belangrijk Nederlands wetenschappelijk artikel gepubliceerd waarin cardiologen en gynaecologen aanbevelen deze groep vrouwen gezamenlijk deskundig en multidisciplinair te behandelen. Vaak hebben vrouwen in de overgang tussen 40 en 50 jaar een hevigere menstruatie. Indien zij tevens bloedverdunners gebruiken, nemen deze menstruatieklachten toe. Omdat de hevige menstruaties diverse oorzaken kunnen hebben is een goed onderzoek door de gynaecoloog noodzakelijk.

De hevige menstruaties veroorzaken onnodig bloedverlies en bloedarmoede. Daardoor bestaat het risico dat de behandelde hartklachten weer verergeren. Menstruatieklachten in de overgang kunnen op verschillende wijze goed behandeld worden. Vrouwen die bloedverdunners gebruiken wegens doorgemaakte hartklachten of trombose mogen geen anticonceptie pil gebruiken. De Mirena spiraal of de endometrium ablatie bieden meestal een goede oplossing.

Individuele keuze behandeling

De keuze tussen de diverse behandelingen is per vrouw verschillend. De cardioloog en de gynaecoloog zullen gezamenlijk de behandeling kiezen die het beste bij uw persoonlijke situatie past.

Lees verder over gynaecoloog bij blaasproblemen

 

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
Auteur: Dr. Magda Armeanu is gynaecoloog van het multidisciplinaire blaasteam.
Laatste update: 17 september 2015

Neem contact met ons op