Overgang test: ben ik in de overgang? Is het al bijna voorbij?
Wisselende hormonen: verandering in menstruatie, stemming, slapen en opvliegers
Zolang er nog een menstruatie cyclus is, voor de “menopauze”, de hoeveelheid hormonen zeer wisselend. Het varieert van dag tot dag en van maand tot maand. In de regel gaan oestrogeen en progesteron langzaam dalen. Het FSH stijgt langzaam tussen 40 en 50 jaar. Deze hormonen variëren zeer sterk en kunnen veranderde menstruaties, stemmingswisselingen, slaapstoornissen en opvliegers veroorzaken.
Laatste menstruatie gemiddeld bij 51 jaar
De leeftijd waarop de laatste menstruatie optreedt, de menopauze leeftijd, is gemiddeld 51 jaar. Pas terugkijkend mag je na een jaar uitblijven van de menstruatie zeggen dat de menopauze leeftijd bereikt is. Een hormoon bepaling helpt er niet bij. Het gaat om bepalingen van FSH hormoon in het bloed en om oestrogeen en progesteron in bloed, urine en speeksel.
Een eenmalige bepaling zegt niet veel. Pas na de “menopauze” is FSH waarde constant gestegen boven de 30 mIE/ml. Maar dan weet de vrouw al dat zij “in de overgang” is, omdat de menstruatie uitblijft.
Ernst van overgangsklachten
Tijdens de hormoon veranderingen kunnen dus vanaf ongeveer 40 jaar diverse overgangsklachten optreden. De ernst van overgangsklachten en de hinder die de vrouw ervan ondervindt in haar leven, werk, relatie, gezinsleven, etc. is per vrouw verschillend en niet gekoppeld aan de hoogte van FSH hormoon, oestrogeen en progesteron.
Er zijn sommige vrouwen met weinig klachten ondanks toren hoge FSH. Er zijn andere vrouwen met veel klachten, ondanks “normale” eenmalig geprikte FSH waarde.
Een dergelijke normale waarde kan zelfs misleidend zijn, omdat de vrouwen ten onrechte niet behandeld worden voor de overgangsklachten die zij ervaren. Heel anders is het bij suikerziekte of schildklier ziekte, waar de bloedwaarden wel heel belangrijk zijn voor de behandeling.
Overgang test voor bepalen FSH, oestrogeen en progesteron
Commercieel beschikbare overgang testen voor FSH, oestrogeen en progesteron zijn meestal duur en niet nodig om boven de 40 jaar te concluderen dat de klachten door de hormonale disbalans in de overgang worden veroorzaakt.
Overgangsklachten verschillen
Bij klachten in deze levensfase kunt u een gynaecoloog te raadplegen die in overgangsklachten gespecialiseerd is. Een uitgebreid gesprek is nodig om de overgangsklachten te ontrafelen en de invloed daarvan op de levenskwaliteit. Niet iedereen heeft alleen opvliegers.
Er zijn ook cultureel en genetisch bepaalde verschillen. Zo hebben Aziatische vrouwen vooral last van depressiviteit en gewrichtspijn. Bepaalde etnische groeperingen in Zuid Amerika hebben vooral last van vaginale pijn en blaasproblemen.
Bovendien worden de laatste tijd in de medische wetenschap steeds meer klachten beschreven, die door de daling van oestrogeen veroorzaakt worden.
Uitgebreide vragenlijsten (overgang testen en schalen) worden vaak door de gynaecoloog gebruikt om de ernst van de overgangsklachten te meten voor en tijdens de medische behandeling. Het effect van de behandeling kan dan gemeten worden. Deze vragenlijsten (overgang testen en schalen) zijn zeer specialistisch
Schrijf klachten op en bespreek ze
Er bestaat dus geen simpele overgang test om te bewijzen of te voorspellen of een vrouw in de overgang is. Schrijf uw klachten op, houd een menstruatie kalender bij en bespreek deze met een arts of kies voor een gynaecoloog die in de overgangsklachten gespecialiseerd is.
We zien dagelijks vrouwen die (te) lang met klachten doorlopen waar ze zelf veel hinder van ondervinden. De meeste overgangsklachten zijn goed te behandelen en vrouwen hoeven niet onnodig te lijden.
Door dr. Magda Armeanu, gynaecoloog
Lees verder over gynaecoloog bij blaasproblemen