SSRI antidepressiva voor behandeling van overgangsklachten en het risico op botbreuken

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
30 juni 2015

SSRI antidepressiva zoals citalopram, sertraline, fluoxetine en paroxetine worden vaak voorgeschreven aan vrouwen met overgangsklachten als alternatief in plaats van hormoontherapie. In een recent onderzoek werd een verhoogd risico op botbreuken gezien bij vrouwen die geen depressie hebben en deze antidepressiva voor een andere indicatie gebruiken.

SSRI antidepressiva en het risico op botbreuken

In het tijdschrift Injury Prevention werden op 25 juni 2015 de resultaten gepubliceerd van een groot wetenschappelijk onderzoek in de VS waarbij het risico op botbreuken werd onderzocht bij vrouwen van 40 tot 65 jaar die SSRI antidepressiva langdurig gebruikten en geen psychiatrische ziekte hadden.

137.031 vrouwen die SSRI antidepressiva gebruikten werden met 236.294 vrouwen van dezelfde leeftijd die in dezelfde periode maagtabletten gebruikten. Het risico op botbreuken bleek ruim 1.7 keer hoger te zijn onder de vrouwen die SSRI antidepressiva gebruikten dan bij de vrouwen die maagtabletten gebruikten. De auteurs suggereren dat het risico mogelijk lager zou zijn indien men de SSRI antidepressiva slechts kortdurend zou gebruiken.

Hormoontherapie is beter dan SSRI bij overgangsklachten

In mei 2015 werden in het tijdschrift Maturitas de aanbevelingen van de European Menopause and Andropause Society gepubliceerd: voor vrouwen onder de 60 jaar en zonder contra-indicaties is hormoontherapie de eerste keus voor behandeling van opvliegers en om osteoporose te voorkomen.

De SSRI antidepressiva zijn een goed alternatief om opvliegers te bestrijden bij vrouwen die geen hormoontherapie mogen gebruiken, zoals de vrouwen die borstkanker hebben gehad. De SSRI antidepressiva hebben geen invloed op de borstkanker, terwijl de hormoontherapie voor de borstkanker bij deze vrouwen gecontra indiceerd is.

Voor de vrouwen die geen borstkanker hebben is hormoontherapie om meerdere redenen beter dan SSRI antidepressiva bij overgangsklachten:

  1. de opvliegers worden door de hormoontherapie nog beter bestreden
  2. de hormoontherapie voorkomt osteoporose en verlaagt het risico op botbreuken
  3. de hormoontherapie heeft een gunstig effect op de seksuele klachten en libido

Bespreek de beste behandeling van uw overgangsklachten

Kortdurende behandeling van overgangsklachten is niet mogelijk, aangezien de meeste vrouwen jarenlang last hebben van overgangsklachten. Zowel hormoontherapie als SSRI antidepressiva zullen meerdere jaren aan vrouwen met overgangsklachten voorgeschreven worden om de klachten effectief te bestrijden. De voordelen en de nadelen van de behandeling zullen door elke vrouw samen met de gynaecoloog zorgvuldig afgewogen moeten worden.

Lees verder over gynaecoloog bij blaasproblemen

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
Auteur: Dr. Magda Armeanu is gynaecoloog van het multidisciplinaire blaasteam.
Laatste update: 30 juni 2015

Neem contact met ons op